Η ταινία πραγματεύεται την μοναδικότητα της ζωής μας εντός του πεπερασμένου χρόνου μας. Στο κομμάτι της μυθοπλασίας παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής ενός παιδιού, παράλληλα με τον πλού ενός μικρού ξύλινου καραβιού. Από τις πηγές ενός ποταμού έως τις εκβολές του, σε αντιστοίχιση με την πορεία του ανθρώπου από τη γέννηση και τη νεότητα μέχρι τα γηρατειά και το θάνατο. Το καραβάκι, στην κατάβασή του, συναντά στροβιλισμούς, μαιάνδρους, καταιγίδες, συμπληγάδες, καταρράκτες, απάνεμα νερά, μέχρι να εκβάλλει στην απέραντη θάλασσα.
Ταυτόχρονα, ο αφηγητής, σε πρώτο πρόσωπο, από τη θέση του ανθρώπου που κατοικεί πάνω στον πλανήτη Γη, διερωτάται: "Τι θα έκανα ή τι δεν θα έκανα ξανά, εάν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω; Για ποιές πράξεις ή παραλείψεις μου έχω μετανιώσει; Έζησα, άραγε, σωστά ή μήπως σπατάλησα το μερίδιο του χρόνου που μού έτυχε; Ποιό είναι, αν υπάρχει, το νόημα της ζωής;"
Εμβόλιμα, δεκαέξι σπουδαίοι ΄Ελληνες, απαντώντας στα παραπάνω ερωτήματα, αποφαίνονται για την εμπειρία και τη γνώση που αποκόμισαν από ταξίδι της δικής τους ζωής και μας χαρίζουν, σχεδόν αποφθεγματικά,το πολύτιμο απόσταγμα του βίου τους. Η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ο πολιτικός Μανώλης Γλέζος, ο φιλόσοφος Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο νομικός Γεώργιος Κασιμάτης, ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, ο αστρονόμος Σταμάτιος Κριμιζής, ο γεωλόγος Ηλίας Μαριολάκος, ο εξερευνητής Μπάμπης Μπίζας, ο φυσικός Ευτύχης Μπιτσάκης, ο συγγραφέας Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, ο οικονομολόγος Αδαμάντιος Πεπελάσης, η ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη, ο διπλωμάτης Thomas Scotes, ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης.
Τα εξωτερικά γυρίσματα έγιναν στην Ήπειρο: στα Τζουμέρκα, τη Βωβούσα, το Σούλι, τον Άραχθο, τον Καλαμά, τον Αχέροντα, την Πρέβεζα, τον Αμβρακικό και το Ιόνιο.
Αναδημοσίευση κριτικής από την ποιήτρια Αρίτα Νταμπούρα στο Αθηνόραμα:
https://dinosgiotis.gr/articles/26/