Φαίνεται πως η ζωή είναι μοναδικό γεγονός και μας συμβαίνει μια φορά. Ζεις μόνο μια φορά, αλλά αν το κάνεις σωστά, μια φορά είναι αρκετή.

Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε την πορεία ενός παιδιού, παράλληλα με τον πλου ενός μικρού ξύλινου καραβιού: από τις πηγές ενός ποταμού έως τις εκβολές στη θάλασσα, σε αντιστοίχιση με την πορεία του ανθρώπου, από τη γέννηση και τη νεότητα μέχρι τα γηρατειά και το θάνατο.

Το καραβάκι στην κατάβασή του συναντά στροβιλισμούς, μαιάνδρους, καταιγίδες, συμπληγάδες, καταρράκτες, απάνεμα νερά, μέχρι να εκβάλλει στην απέραντη θάλασσα (κάτι που παραπέμπει στο αναξιμάνδρειο άπειρο, εκεί όπου γεννιούνται τα πάντα, εκεί όπου επιστρέφουν μοιραία όταν ολοκληρωθεί η φθορά τους).

Ταυτόχρονα, σε πρώτο πρόσωπο, η φωνή του αφηγητή, ξετυλίγοντας το ταξίδι της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη, διερωτάται:

Τι θα έκανα ή τι δεν θα έκανα ξανά, εάν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω; Για ποιές πράξεις ή παραλείψεις μου έχω μετανιώσει; Έζησα, άραγε, σωστά ή μήπως σπατάλησα το μερίδιο του χρόνου που μού έτυχε;

 

Το ντοκιμαντέρ ΜΙΑ ΖΩΗ θα προβληθεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη,7 Μαρτίου, 20:00 (Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον) και το Σάββατο, 9 Μαρτίου, 13:00 (Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι)